De Opname van je Podcast: Maak het met Multitrack!

Een podcast opnemen is een uitdagend proces en vereist veel verschillende apparatuur. Na de opname is het tijd om alles samen te monteren tot een soepel verhaal. Een intro, het hoofdstuk en de outro zijn hierbij belangrijk. Maar er is nog iets dat onmisbaar is tijdens het monteren van je podcast: het opnemen in multitrack.

Multitrack is een term die misschien nieuw voor je is, dus laten we het even verklaren. Tijdens een podcast-opname heeft elke spreker een eigen microfoon. Dit zorgt ervoor dat elk geluid van elke spreker apart opgenomen wordt en zo helder en puur mogelijk is. Maar soms zijn er onvermijdelijke geluiden zoals keel schrapen, slikken of ademhaling. Met multitrack worden al deze geluiden van elke microfoon en ook de linker en rechter speakers apart opgenomen.

Wat betekent dit voor het monteren? Wanneer de opname in een bewerkingsprogramma geplaatst wordt, krijg je één “spoor” voor elk geluid. Als je niet in multitrack opgenomen hebt, zal er slechts één spoor zijn voor de hele opname. Maar als je wel multitrack opgenomen hebt, zullen er meerdere sporen zijn, elk voor een apart geluid. Dit maakt het gemakkelijker om ongewenste geluiden te verwijderen en te werken aan een kwalitatieve montage van de podcast.

Om een betere kwaliteit podcast te maken, is het belangrijk om in multitrack op te nemen. Zorg dat je podcast een aangename luisterbeleving is voor je publiek door deze aanpak.