Wat is een podcast?

Simpelweg is een podcast een geluidsbestand die je online (/op internet), meestal gratis, kan beluisteren. Het enige wat je nodig hebt om naar een podcast te luisteren is (tijdelijk) internetverbinding om het webadres van de podcast te bezoeken en te downloaden, een device (bijvoorbeeld een smartphone, tablet, computer, smart speaker/televisie etc.) en een luidsprekers of koptelefoons om deze te kunnen beluisteren. Er zijn verschillende podcast apps (/applicaties) wat het leven stuk gemakkelijk maken. Aan de hand van een dergelijk app kunnen luisteraars bladeren tussen verschillende thema’s en op gewenste podcasts abonneren. Door te abonneren op een podcast programma (of show) ontvangt de luisteraar automatisch de nieuwste afleveringen van de podcast wanneer deze worden uitgebracht. Daarnaast kan op de website van een specifieke podcast programma of show, een podcast ook beluisterd worden.

Verder kan er in een app of op de website, informatie van het podcast programma of over een specifieke aflevering terug gelezen worden. De wat betere podcast apps hebben de functionaliteit om te onthouden, waar jij als luisteraar gebleven bent met luisteren als je bijvoorbeeld (plotseling) stopt met luisteren. Hiermee kan je gemakkelijk verder gaan met luisteren precies daar waar je gebleven bent.

Doordat je geen scherm nodig hebt om een podcast te beluisteren, geen hoge data bundels voor het streamen hiervan en geen dure apparatuur en software nodig hebt om kwalitatief goede producties te realiseren, is een podcast toegankelijker om naar te luisteren en/of zelf eentje te maken. Dit in vergelijking met bijvoorbeeld de filmpjes van een vlogger.

Podcast makers hebben verschillende manieren om hun afleveringen te produceren. De ene hou het zo simpel mogelijk door gewoon op te nemen wat hij of zij denkt en/of wil vertellen. Zonder dus (te veel) rekening te houden met opneemkwaliteit, omgevingsgeluiden en het monteren van de opnames. Terwijl anderen juist kiezen om het geheel volledig te regisseren om zo op kwaliteit en koers te kunnen sturen. Wat je wil en kan bereiken, met het zelf produceren van een podcast, is afhankelijk van je eigen vaardigheden of het budget wat je beschikbaar hebt om dit te realiseren.

Afhankelijk van de smaak van je luisteraars, kan een ongemonteerde opnames juist best in de smaak vallen. Maar let wel op, want dit moet wel passen bij het soort programma en moet dus ook voldoen aan de verwachtingen van de luisteraars.

We hebben podcasts gehoord waarbij een kok en fijnproever letterlijk met de mond vol, de verschillende dimensies van zijn maaltijd beschreef, een makelaar die onderweg in de auto zijn podcast opneemt, maar ook volledig gemonteerde afleveringen, opgenomen met professionele apparatuur in een studio met daarbij de bijpassende geluidsfragmenten. Er zijn verschillende stijlen en smaken dus!

In het onderstaand filmpje van NPO, antwoord op de vraag “wat is een podcast”.

Lees ook: Stappen podcast productie